Geschiedenis

1979

De bvba vleeswaren Antonio wordt opgericht door de Antoine De Keyser, vader van huidig zaakvoerder Ivan, samen met zijn toenmalige partner, als een nevenactiviteit van de slagerij St. Pierre uit Gent. Het eerste atelier is gevestigd op een oude hoeve te Eke-Nazareth en start vrij kleinschalig.

1988

Ivan De Keyser is onmiddellijk na zijn studies en legerdienst vader Antoine ‘gevolgd’, en met de vakkennis van vader en de ambitie van de zoon wordt werk gemaakt van de bouw van een vleeswarenfabriek in de industriezone te Gavere.

1989

In februari wordt het bedrijf plechtig geopend. Vader en zoon De Keyser stellen dan slechts 2 arbeiders tewerk, maar al snel wordt werk gemaakt van de groei.

1991

Ivan De Keyser wordt stichtend voorzitter van de vzw ‘Lekkers uit Oost-Vlaanderen’, een groepering van Oost-Vlaamse voedingswarenproducenten die samen hun producten gaan promoten en aan ‘kruisbestuiving’ wensen te doen. De samenwerking met een aantal befaamde collega’s leidt al vlug tot de bewustwording van het belang van een merkpolitiek. En nog in dat zelfde jaar wordt het merk ‘BREYDELHAM’ gedeponeerd bij het Benelux merkenbureau.In het najaar van 1991 wordt vader Antoine terminaal ziek en komt het beleid van de firma volledig in handen van zoon Ivan De Keyser. Het bedrijf heeft dan een zestal vaste medewerkers.

1992

Vanwaar komt de naam 'Breydel'?In 1302 was Vlaanderen bezet door de Fransen. Omdat de toenmalige koning Filips IV De Schone geld nodig had om zijn leger te kunnen betalen, voerden de Fransen een tax in op het zout (toen een belangrijk bewaarmiddel voor voeding). Brugge was op dat moment een belangrijke handelsstad en kwam in opstand tegen de Franse bezetter en de nieuwe tax. Deze opstand werd geleid door JAN BREYDEL, leider van de Brugse slagersgilde, en Pieter De Coninck, leider van de weversgilde. Beide heren zijn trouwens nog steeds te bewonderen op de markt van Brugge, waar ze een standbeeld kregen. De opstand die door hen geleid werd ging de geschiedenis in als ‘De Brugse Metten’ en was ook de aanzet tot ‘De Gulden Sporenslag’ van 11 juli 1302. In tegenstelling tot wat velen denken, komt 'Breydel' dus niet van Breughel en zijn volksschilderijen.

1993

Tussen de verschillende voedselcrisissen door wordt geleidelijk gezonde groei gerealiseerd en delegeert Ivan de leiding van de productie aan meestergast Rudy, die bij de firma was ‘van het eerste uur’. In de voedingssector wordt voor het eerst uitgepakt met de term HACCP, wat moest staan voor een complex productiecontrolesysteem dat snel verplicht zou worden voor alle voedingsbedrijven in België.

1994

Ivan start samen met een zestigtal collega’s uit de vleeswarensector onder aangeven van de beroepsfederatie een tweejaar durende opleiding tot het behalen van  HACCP – productiecontrolesysteem en eventueel het behalen van een ISO-9000 kwaliteitsnorm. Anja wordt als kwaliteitscoördinator binnengehaald en werkt vol ambitie aan het interne kwaliteitssysteem.

1995

Antonio behaalt bij de 5 eersten uit de Belgische voedingssector het ISO 9002 kwaliteitscertificaat en krijgt zo plots ook een pak meer geloofwaardigheid als kleine speler op de markt. Ook het merk BREYDELSPEK wordt gedeponeerd.

2000

De gestage groei sinds 1989 maakt een eerste uitbreiding van de productieruimten noodzakelijk en de bouw van de ‘rechtervleugel’ wordt aangevat.

2001

In april wordt de uitbreiding van de gebouwen voltooid en kan het bedrijf permanent open gesteld worden voor groepsbezoeken.

2002

Een culinair adviseur, Johan Deboeverie, wordt aangeworven en maakt vanaf dan werk van een marketing naar de culinaire wereld. Als ambassadeurs voor de firma wordt er meer en meer beroep gedaan op chef-koks: Felix Alen, Peter De Clercq, Peter Van Asbroeck.
In datzelfde jaar valt Antonio (met Breydel) voor het eerst in de prijzen : op Tavola wordt met de ‘Breydelspekpatatjes’ de Gouden Tavola binnegehaald en Ivan haalt op de uitreiking van de Hermesprijs de eerste nominatie voor Oost-Vlaanderen. Ook op de LVZ-uitreiking van de Zelfstandige Ondernemer van het Jaar regio Oudenaarde komt Ivan in beeld.

2003

Een nieuwe en meer vergaande kwaliteitsnorm ‘BRC op higher level’ wordt behaald. Een tweede uitbreiding van de bedrijfsgebouwen wordt gerealiseerd met de aankoop van een tegenover gelegen pand, waardoor in de bestaande fabriek diverse verbouwingen kunnen uitgevoerd worden teneinde de productiecapaciteit aanzienlijk te kunnen vergroten. De bedrijfsomzet is ondertussen van 2000 naar 2003 verdubbeld.

2004

Sedert jaar en dag kunnen wij elk weekend rekenen op een team van zeer gemotiveerde dames en heren die voor ons de verkoop ondersteunen in de winkels door middel van degustaties. Het belang van degustaties is zeer groot. Ons degustatieteam brengt onze Breydelproducten immers dichter bij de consument door ze te laten proeven én ze helpen ook mee de verkoop in het winkelpunt te stimuleren. Verschiet dus niet als u één van onze dames of heren ontmoet in uw vertrouwde winkelpunt én aarzel natuurlijk niet om onze producten te proeven!!

2005

De jaarlijkse BREYDELFEESTEN worden voor het eerst en met succes georganiseerd op de Gaverse markt ter gelegenheid van de zomerkermis.
De productie van bepaalde basisproducten wordt wegens plaatsgebrek ondergebracht op een andere locatie.
De bedrijfsomzet overschrijdt de kaap van 5.000.000 euro en het bedrijf telt ondertussen meer dan 30 medewerkers.

2007

Een nieuw bedrijfsterrein wordt aangekocht met het oog op de bouw van een volledig nieuw productiebedrijf en het merk ‘BREYDEL’ wordt volledig ‘gerestyled’.

2008

Breydel bouwt in Gavere!
In juni 2009 verhuist Breydel naar de hoek van de industriezone en de Stationsstraat in Asper. Niet ver van het huidige bedrijf, maar wel een grote verandering. Dankzij studiebureau EDV zullen er een pak energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke systemen aanwezig zijn. De nieuwbouw zal ook veel groter zijn, met een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter. Architect van het multifunctionele complex is Paul Kindt. Dankzij een perfect uitgeruste demokeuken en ontvangstruimte zal Breydel vanaf juni 2009 weer open staan voor het grote publiek. Wordt vervolgd...

2009

Een turbulent jaar met als hoogtepunten

 • De verhuis naar ons gloednieuw, mulitfunctioneel pand.
 • Lancering receptensite www.kokenmetbreydel.be.
 • De oprichting van het Breydelpromotiecentrum.
 • De Erkenning (Breydelham) als streekproduct.
 • Het behalen van een A-Label tijdens de BRC-Audit.
 • Behalen Milieucharter.
2012

We behalen het IFS-certificaat (International Featured Standards).

Breydel steunt sinds 2012 een ontwikkelingsproject. We werken samen met de Belgische NGO Trias, die vooral landbouw-economische projecten steunt in het Zuiden. Breydel koos voor het lange termijn project Conpapa in het Andesgebergte te Ecuador.

De opbrengsten van vb. onze Breydelfeesten wordt geschonken aan Conpapa. Via een uniek hefboomsysteem wordt de inbreng vertienvoudigd. Zo kunnen we de plaatselijke bevolking helpen met het professionaliseren van hun kleinschalige aardappelteelt.

 

2013

Breydelspek wordt in juni 2013 erkend als streekproduct.

2014

Breydel viert feest in 2014:

 • 35 jaar vakmanschap
 • 25 jaar gevestigd in Gavere
 • 10 jaar Breydelfeesten
 • 5 jaar gevestigd in nieuwbouw in Gavere
 • 5 jaar Breydelpromotiecentrum