Kwaliteit

Een belangrijk onderdeel van de missie van het bedrijf, de permanente kennisontwikkeling, omvat het continu onderhouden van kwaliteitssystemen en zit reeds jaren verweven doorheen de dagelijkse beleidsvoering.

Begin 1994 werd onder impuls van FENAVIAN, de Belgische beroepsfederatie van vleeswarenfabrikanten, werk gemaakt van het invoeren van een ISO-9000 kwaliteitssysteem. In november 1995 werd dit werk met succes voltooid en werd de ISO-9002 kwaliteitsnorm als één van de eersten in de Belgische voedingswereld behaald.

Vanaf dan won het bedrijf het vertrouwen van ook grotere potentiële klanten en kon het terugvallen op een feilloze organisatie. Deze ISO-9002 kwaliteitsnorm impliceerde een productiecontrolesysteem waarbij de kritische punten van het productieproces beheerst worden door een HACCP-plan. Dit is een internationaal erkend en wettelijk verplicht controlesysteem. Hierdoor kan de producent aantonen dat er geen fouten werden gemaakt in het productieproces: alle gevaren (kritische punten) in het proces worden in kaart gebracht en voor elk van deze punten wordt een ‘veilige’ behandeling gegarandeerd. De toepassing van dit systeem wordt op zijn beurt gecontroleerd door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid).

Sinds begin 2003 werd het ISO-kwaliteitssysteem niet meer hernieuwd maar vervangen door een BRC-certificaat. Dit certificaat wordt afgeleverd na een succesvolle doorlichting gebaseerd op een ruimer kwaliteitssysteem dan ISO-9000, bedacht en uitgeschreven door het British Retail Consortium. Vanaf juli 2003 werd dit BRC–certificaat behaald op hoger niveau.
Sinds 2012 zijn we overgeschakeld naar de certificering volgens de IFS-norm (International Food Standard), waar we ook een hoger niveau hebben behaald.

Tenslotte wordt door middel van een uitgebreid informaticasysteem een volledige naspeurbaarheid doorheen het ganse productieproces van alle ingrediënten en producten gegarandeerd. Een complex verhaal dat in onze organisatie niet meer weg te denken is en de voedselveiligheid van onze producten sluitend maakt.

Enkele kwaliteitsvragen voor u beantwoordt:

Hebben Breydel-producten een constante kwaliteit?

Kwaliteit is hét stokpaardje binnen de voedingssector. In België zijn de normen waaraan moet worden voldaan bijzonder streng. Breydel streeft naar perfectie en heeft sinds juli 2012 een 'Higher Level' behaalt tijdens de IFS-audit. We stellen de kwaliteit van de producten elke dag opnieuw in vraag en leggen de lat telkens hoger. Zo werken we met een sluitend traceringssysteem, een HACCP-plan,...

Ons varkensvlees bevat geen schadelijke restanten van antibiotica, hormonen of kalmeermiddelen. Daar zorgen de grondige, hierboven vermelde, controles en zware boetes van het Voedselagentschap voor. Wat voedselveiligheid betreft, gaat voortrekker België vaak nog verder dan de strenge Europese richtlijnen. Bovendien zijn er de controles van de voederfabrikanten, varkenskwekers en slachthuizen. Want ook de sector zelf heeft baat bij een product waarop u 100% kunt vertrouwen.

Wij kunnen u dus een prima service en een constante kwaliteit garanderen!

Wat bedoelt men met "ambachtelijk"?

Deze benaming wordt toegekend aan producten die 'ambachtelijk' of 'artisanaal' geproduceerd worden. Letterlijk betekent dit dat oude tradities gehandhaafd worden.
Ambachtelijke producten voldoen steeds aan volgende normen:

De productie gebeurt uitsluitend met grondstoffen van eerste kwaliteit die volledig beantwoorden aan de ambachtelijke kwaliteit.

Van bepaalde ingrediënten/additieven mag er slechts een heel beperkt % aanwezig zijn in het eindproduct. (Bvb. zoutgehalte, fosfaatgehalte, ascorbaat, nitraat, nitriet,...)

Is Breydelspek te zout?

Smaken verschillen. Dit wil zeggen dat iets wat voor de ene persoon té zout is daarom niet voor de andere persoon zo hoeft te zijn. Klachten met 'te' zijn meestal persoonlijk: te zout, te vet, te droog,...

Het Breydelspek wordt gemarineerd. Na deze marinade wordt het met een kruidenmengeling bestrooid en gebakken in de oven. Hierdoor verliest het al heel wat zout en vet. Via regelmatig uitgevoerde externe analyses worden de parameters van onze producten bepaald. Voor het Breydelspek blijven wij hier mooi onder de 2,2% zoutgehalte, tevens de 'ambachtelijke' norm.

Zijn jullie producten glutenvrij?

Zowel de Breydelham als het Breydelspek zijn glutenvrij. Net als onze Breydelschenkel, Breydelboutje, Breydel Côte à l'os en Breydelhammousse. Ons vleesbrood (natuur, met kaas en met mosterd) en onze Breydelhamkroketjes bevatten echter wel gluten. Misschien even ter verduidelijking: gluten zijn eiwitten die in graanproducten voorkomen en waaraan verschillende mensen allergisch zijn. Zij kunnen enkel glutenvrije voedingswaren tot zich nemen.

Voor al onze producten beschikken wij over de informatie betreffende de samenstelling van onze hulp- en grondstoffen. Aan de hand van de allergenentabellen wordt gecheckt of er gluten aanwezig zijn in deze hulp- of grondstoffen. Als deze afwezig zijn, dan is het vleesproduct eveneens glutenvrij.

Is het waar dat varkensvlees vol cholesterol zit?

Wie kampt met te veel cholesterol hoeft varkensvlees niet te schrappen. Varkensvlees bevat gemiddeld 40 tot 50 mg cholesterol per 100g en haalt daarmee een betere score dan de meeste andere vleessoorten. Een kippenbil haalt 40 mg, een varkenshaasje en een kippenborst 45 mg, spek maar 50 mg, een entrecôte 62 mg, gehakt 75 mg en mager lamsvlees zelf 79 mg per 100g. Een kippenbil met gebraden vel levert 80 mg/ 100g cholesterol.

Orgaanvlees zoals lever, niertjes en hersenen, evenals de huid van gevogelte bevat 350 mg/ 100g voor lever tot maar liefst 2000 mg/ 100g voor hersenen.
Voedingsdeskundigen raden aan de inname van cholesterol te beperken tot minder dan 300 mg/dag. Dat houdt een inname in van bijna 700g mager tot matig vet varkensvlees. Weinig vetstof gebruiken bij de bereiding is de boodschap!

Is varkensvlees per definitie vet?

Als u op zoek bent naar een mager stukje vlees, dan biedt varkensvlees u heel wat mogelijkheden. Net als andere diersoorten levert het varken, stukken die mager, gemiddeld mager en vet zijn. Een varkenshaasje, een filetkotelet, een mignonette of ham zijn even mager als een magere steak, kippen- of kalkoenborst. Producten zoals gehakt, spek, ribbetjes en een aantal bereide vleeswaren zijn weliswaar niet vetter.
Bovendien bevat vlees van dieren met één maag zoals het varken, gevogelte en konijn procentueel minder verzadigde en meer poly-onverzadigde vetzuren dan vlees van herkauwers zoals rund, kalf, schaap en lam. Hierdoor bevat het vlees van herkauwers en hun zuivelproducten meer dan 50% verzadigde vetzuren.

Voedingsdeskundigen adviseren om de verzadigde vetzuren in uw voeding te beperken om onder andere hart- en vaatziekten te voorkomen. In vergelijking met andere vleessoorten heeft varkensvlees een gunstig vetzurenprofiel. Het vet in varkensvlees bestaat voor slechts 35 - 40% uit verzadigde vetzuren en voor meer dan 60% uit onverzadigde vetzuren. Dat is een betere verhouding dan in rund-, kalfs- of lamsvlees.
Kweek- en selectieprogramma's, nieuwe voedertechnieken, betere leefomstandigheden en het op jongere leeftijd slachten van de varkens hebben ervoor gezorgd dat het varkensvlees veel magerder is geworden dan vroeger.

Daardoor past varkensvlees ook probleemloos in een vermagerings-, cholesterolverlagend of diabetesdieet.

Hoe lang zijn Breydelspek, Breydelham en andere Breydel-producten houdbaar?

De producten die wij verkopen (aan groothandelaars en centrales) zijn vacuümverpakt na de productie en krijgen een vaste houdbaarheidstermijn mee. Deze vleeswaren worden op verschillende manieren aan de consument aangeboden. Enerzijds is er de bediening (beenhouwerij of slagerij in een grootwarenhuis) en anderzijds is er de voorverpakking.
De houdbaarheid van charcuterie in een beenhouwerij hangt af van vele factoren (hygiëne, temperatuur toonbank, rotatie van een product,...) en daar kan dus geen vaststaande regel voor houdbaarheid opgesteld worden. Men mag wel veronderstellen dat deze charcuterie toch minimum 2 dagen zal bewaren.

Tip! Wilt u vlees langer bewaren in de koelkast, leg het dan op de koudste plaats, namelijk dicht bij de verdamper.

Meer en meer vleesproducten worden ook in voorverpakking aangeboden. Dit wil zeggen dat ze met plastiekfolie verpakt worden onder gewijzigde atmosfeer. Met andere woorden, met een andere proportionele samenstelling (de hoeveelheden zuurstofgas, stikstofgas en koolstofdioxide zijn verschillend). Deze verpakkingswijze heeft verschillende voordelen, namelijk een kiemgroeiremmende werking, een langere bewaarheidsduur en een betere hygiëne.

Tip! Laat de vleeswaren na openen eventjes 'verluchten'.

Wat betekenen de E-nummers in de ingrediëntenlijst?

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben, bv. kleur en uiterlijk zijn zeer belangrijk. Door het lang bewaren kunnen enkele van deze eigenschappen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Daarom worden bepaalde hulpstoffen of additieven toegestaan. Let op! Het is verboden om gebreken aan de voedingsmiddelen te verdoezelen of te verbergen.

De hulpstoffen worden in verschillende categorieën ingedeeld, bvb. kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers,... Om deze hulpstoffen toe te passen in het productieproces, moet men aan strenge eisen voldoen. Er wordt per hulpstof bepaald wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximum toegelaten dosis is. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E-nummer krijgen. Dit is dus eigenlijk een kwaliteitskenmerk.

Met andere woorden de hulpstoffen met een E-nummer die gebruikt worden in het productieproces van onze producten zijn een noodzaak voor het uiteindelijk resultaat. Het is verplicht deze te vermelden in de ingrediëntenlijst.