Culinaire tips

7 tips voor een indrukwekkend feestmaal

1. Leg een budget vast
Bij een goede voorbereiding hoort ook het opstellen van een budget. Denk vooraf goed na over hoeveel geld u aan het feestmenu wil besteden en kies menu’s en ingrediënten die passen binnen het vooropgestelde budget.

2. Controleer uw voorraad
Voor je inkopen gaat doen, kun je beter eerst eens in je kasten, diepvries en koelkast kijken. Soms staat u echt versteld van wat u nog in huis hebt. En heb je bepaalde producten niet in huis? Ga dan na of u sommige ingrediënten niet kunt vervangen door producten uit uw voorraadkast.

3. Let op de ingrediënten
De ingrediënten die u gebruikt nemen de grootste hap uit uw budget. Feestelijke luxeproducten als kaviaar en foie gras jagen de prijs van uw feestmenu de hoogte in. Toch kunt u met budgetvriendelijke ingrediënten een mooi menu samenstellen.

4. Bereid uw aperitiefhapjes na uw feestmaal
Aperitiefhapjes kunnen ongemerkt een flink deel van uw budget opslorpen. Bereid daarom de aperitiefhapjes pas als de hele feestmaaltijd klaar is. De kans is groot dat u nog wat restjes overhebt die kunnen verwerkt worden in aperitiefhapjes.

5. Hergebruik uw ingrediënten
De kosten drukken doet u niet enkel door dure ingrediënten te vermijden; u kunt dezelfde ingrediënten in verschillende gerechten gebruiken.

6. Laat het er duur uitzien
Dat u kiest voor goedkopere producten betekent niet dat het er goedkoop moet uitzien. Een chicque en dure uitstraling kan je bekomen zonder dat je veel moeite moet doen of geld uitgeven. Een feestelijk gedekte tafel en mooi opgemaakte borden doen wonderen.

7. Laat iedereen iets klaarmaken
Hebt u geen zin om een hele dag achter het fornuis te staan en helemaal zelf voor alle kosten in te staan? Dan kunt u misschien voorstellen dat alle genodigden een gerecht bereiden of voor de wijn zorgen. Spreek hiervoor af wie welk gerecht klaarmaakt en leg een budget vast om de kosten gelijk te verdelen.