Culinaire tips

Een feestelijke tafel: Hoe pak ik het aan?

Een feesttafel wordt nog gezelliger alsje de aankleding afstemt op het menu en je gasten.
Maak de tafel dit jaar nog origineler, persoonlijker en feestelijker. Laat je kinderen helpen met de versieringen, dan begint de pret nog vóór het echte feest aanvangt.

Enkele tips voor de aankleding van je feesttafel:

  • De basis van de aankleding is een mooi tafelkleed met bijpassende servetten.
  • Laat de kinderen voor de gasten een servetring knutselen.
  • Zet verse bloemen op tafel.
  • Altijd goed en eigenlijk onmisbaar op de gedekte feesttafel: kaarsen in allerlei soorten en maten. Laat je kinderen de theelichthoudertjes versieren.
  • Voor de echte pro: geef je feesttafel een persoonlijk tintje door zelf menukaarten te maken. Je gasten hebben tegelijk een leuk aandenken aan de avond (en zo geef je ze misschien wel inspiratie voor volgend jaar!)
  • Je kunt van tevoren een tafelschikking maken en voor je gasten een mooi naambordje. Ook hier kunnen je kinderen natuurlijk meehelpen.
  • Zet mooie karaffen met water op tafel. Bijvoorbeeld met verse munt en limoen. Dit maakt het water lekker fris en past goed bij visrecepten.

Enkele tips voor de tafelschikking:

  • Plaats de genodigden zorgvuldig aan tafel. Gehuwde stellen zet je in regel niet naast elkaar. Pas verloofde koppels wel.
  • Bij gelijke verdeling zet je telkens een man naast een vrouw.
  • Zet gasten met gemeenschappelijke interesses naast elkaar.
  • Hou de grootste babbelaars van mekaar gescheiden.
  • Gastheer en gastvrouw zitten over het algemeen tegenover elkaar aan de uiteinden van de tafel.