Culinaire tips

Welke hoeveelheden moet ik voor een feestmaaltijd voorzien?

  • Aperitiefhapjes
    • 5 tot 6 hapjes per persoon
  • Broodjes
    • 75 gram stokbrood of 2 broodjes per persoon
  • Soep
    • 25 cl per persoon
  • Vis
    • als voorgerecht: 150 tot 200 gram per persoon
    • als hoofdgerecht: 250 tot 300 gram per persoon
  • Schaaldieren
    • als voorgerecht: 150 gram per persoon
    • als hoofdgerecht: 300 gram per persoon, voor kreeft rekent u 400 gram per persoon
  • Vlees
    • voor de courante soorten: 200 gram per persoon
    • voor filetstukken: 125 gram per persoon
    • voor stoofschotels of ragouts: 400 gram per persoon
  • Wild
    • gemiddeld 125 gram per persoon
    • voor fazant: één per 3 tot 4 personen
    • voor duif: één per persoon
    • voor kwartels: 2 per persoon
    • voor patrijs: één per 2 personen
    • voor hazenrug: één per 2 personen
  • Gevogelte
    • ongeveer 400 gram per persoon
  • Kaas als dessert
    • ongeveer 100 gram per persoon
  • Dranken
    • witte wijn: 1 fles per 3 personen
    • rode wijn: 1 fles per 4 personen
    • champagne of schuimwijn: 1 fles per 6 personen
    • mineraalwater: 1 fles per 6 personen
    • fruitsap: 1 fles per 8 personen
    • sterkedranken: 1 fles per 12 personen