Alle recepten

Vragen over dit recept

Recepten

Butternutsoep met Breydelspek en zoethout

Kok: 
Recept uit Nest 97 - september 2014
Aantal personen: 
4

Bereidingstijd:

Breydelingrediënt:

Ingrediënten: 
  • Een half oudbakken stokbrood
  • 1 sjalot
  • 200 g butternutpompoen
  • Boter
  • Zwarte peper van de molen, zout en nootmuskaat
  • Tijm en laurier
  • Takje zoethout
  • 50 g Breydelspek in lange plakken van 3 mm dik
  • 1 el zure room
  • 8 blaadjes in olijfolie gefruite salie
  • Olijfolie
     
Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de randen van het stokbrood zodat je een balk verkrijgt. Snij sjalot, butternut en afgesneden broodranden grof, stoof aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat, voeg tijm en laurier toe en blus met een kop water. Laat 30 minuten onder een deksel pruttelen, voeg indien nodig wat water toe, alles moet nét onderstaan. Voeg 5 minuten voor het einde een gebroken tak zoethout toe en laat meepruttelen.

Snij de broodbalk zoals het Breydelspek in lamellen van 3 mm dik. Bak ze samen met het Breydelspek op een braadslede in de voorverwarmde oven. 
Let op: het brood zal sneller klaar zijn dan het Breydelspek! Beide moeten mooi goudbruin gekleurd zijn. 

Verwijder tijm, laurier en zouthout, mix de soep grof. Kruid naar smaak bij met peper en zout, voeg water toe tot de gewenste dikte. Serveer met het gebroken Breydelspek, zure room, broodsticks, gefruite salie en druppels olie.