Alle recepten

Vragen over dit recept

Recepten

Gevulde kip 'Kalkoenstijl' met omasaus en gebakken flespompoen

Kok: 
Dagny Ros Asmundsdottir
Aantal personen: 
4

Bereidingstijd:

Calorieën: 
1 413.14 calorieën/persoon

Breydelingrediënt:

Ingrediënten: 

Voor de kip:

  • 1 grote braadkip
  • 1 pakje ovengebakken Breydelspek
  • 2 teentjes look
  • 1 ei
  • 2 tot 3 salie blaadjes
  • 1 stengel selder
  • 1 sjalot
  • 5 gedroogde abrikozen
  • Klein handjevol walnoten
  • 2 tot 3 el broodkruimels
  • 100 tot 150 g varkensgehakt
  • Zeste van 1 citroen
  • Citroen in stukjes snijden voor de “stuffing”
  • Olie om te bakken en olie voor de kip
  • Zout en peper
  • “season all” kruiden
  • 1 stengel rozemarijn
    Voor de oma-saus:
  • 1 el olijfolie
  • ½ sjalot, heel fijngesneden
  • 2 dl kippenbouillon ( + een beetje van de jus zeven van de kip of 2 kl Touch of Taste) 
  • 1 dl sojaroom light Alpro (of een andere room)
  • 1 scheutje sherry
  • 2 kl wilde rode bosbessen, veenbessen of kersengelei
  • Zout en peper
    Voor de pompoen:
  • 1 flespompoen
  • 2 el olijfolie
  • 1 handjevol grof gehakte verse dragon
  • Zeezout
    Voor de salsa:
  • 250 g cherry tomaten
  • 1 gele paprika
  • ½ - 1 groene chili
  • 1 teentje look, crushed
  • 2 el witte wijnazijn of witte balsamicoazijn
  • Zout en zwarte peper 
    Voor de gekarameliseerde aardappelen:
  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 dl room
  • 1 el boter
  • Olie
  • 2 el suiker
    Voor de koolsla:
  • ½ krop bloemkool
  • ½ krop witte kool
  • 4 wortels
  • 1 groene appel zonder schil
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el witte wijn azijn
  • 2 el zure room (puur yoghurt of greek yoghurt kan ook)
  • 2 el mayonaise
  • Een handvol bladpeterselie
  • Zwarte peper en zeezout
Bereidingswijze: 

Voor de kip:

  • Neem de kip en met de vinger tussen de huid en maak je plaats
  • Hak drie sneetjes Breydelspek fijn. Hak ook de look, salie en de sjalot. Doe olie in de pan en bak dit mengsel aan.
  • Snijd dan de selder, abrikozen en walnoten fijn en voeg toe aan de pan.
  • Doe de pan van het vuur, laat afkoelen en rasp de zeste van de citroen erover. Voeg toe aan de “stuffing” samen met het gehakt, 1 ei en de broodkruimels.
  • Voeg zout en peper toe aan de mengeling.
  • Neem de mengeling (stuffing) en steek dit onder de huid van de kip.
  • De rest van de mengeling in de “poep” van de kip, samen met de citroenstukjes.
  • Smeer de kip in met olie en masseer de “season all” kruiden in en doe de “poep “ toe met het takje rozemarijn.
  • Leg in een ovenschaal een paar reepjes Breydelspek, leg de kip erop en bedek de kip ook met een paar sneetjes Breydelspek. Extra honing / agave siroop er over mag voor extra krokant
  • Leg aluminiumfolie over de kip en bak voor 40 minuten op 200°C. Verwijder de folie en nog extra 30 min tot de kip gaar is.

Voor de oma-saus:

  • Maak intussen de oma-saus. Fruit de sjalot in de olie tot die zacht is.
  • Voeg de bouillon en de room toe en laat een klein beetje inkoken.
  • Giet er een scheutje sherry bij en laat nog 2 minuten koken.
  • Smaak af met de gelei, zout en peper.

Voor de pompoen:

  • Was de pompoen en ontpit. Snijd in mooie stukken en meng in een schaal met olie en kruiden.  
  • Leg op een ovenplaat met bak papier en bak voor ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 250 °C (warme lucht)
  • Snijd voor de salsa de tomaten in 4. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in mooie stukken. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd fijn. Meng alles samen met de rest van de ingrediënten.
  • Kook de aardappelen gaar en leg even apart in een schaal met de room over.
  • Voeg boter, olie en suiker toe in een pan en zet op het vuur. Als de suiker en boter lichtbruin worden, doe dan de aardappelen met de room erbij en laat karameliseren.
  • Rasp de bloemkool, witte kool, appel en wortels in keukenrobot, niet te fijn.
  • Doe het sap van de citroen en de azijn direct over de geraspte sla. 
  • Meng de mayonaise met de zure room en smaak af met zout en peper. Roer dit samen met de koolsla. Werk af met grof gehakte peterselie.

Tip

  • Ik vind het beter als er niet te veel dressing is. Meer fris is mijn ding maar als je meer dressing wil proeven, dan neem je gewoon meer zure room en/of mayonaise. Ook lekker is afwerken met een kleine handvol rozijnen.