Alle recepten

Vragen over dit recept

Recepten

Hoevekip met Breydelspek

Kok: 
Recept uit Nest 97 - september 2014
Aantal personen: 
4

Bereidingstijd:

Breydelingrediënt:

Ingrediënten: 
  • 1 vette hoevekip
  • Peper en zout
  • 4 dikke sneden Breydelspek
  • Boter
  • 8 jonge wortelen, geschraapt, niet geschild
  • 8 nicola-aardappelen, gewassen maar niet geschild, gehalveerd
  • 2 boskoopappels, in partjes zonder klokhuis
  • 4 langwerpige sjalotten, geschild en gehalveerd
  • Suiker
Bereidingswijze: 

Leg de kip 30 minuten in zout water (250 g zout/liter). Spoel 10 minuten onder koud stromend water. Droog grondig en wrijf royaal in met zout en peper.
Warm een koekenpan op, laat daarbij het Breydelspek kort smelten. Haal uit voor het kleurt en bak de kip in het vet op stevig vuur.
Draai geregeld om en voeg wat boter toe als de pan te heet wordt. 
Lepel braadvet over de kip. Bak goudbruin en doe in een ruime braadslede.

Stoof de wortels 5 minuten aan in wat water, peper en zout. Kook de aardappelen halfgaar. Karameliseer de stukken sjalot en appel in een hete pan met boter en suiker. Voeg groenten en fruit bij de kip. Bedek die met het Breydelspek, zet 25 minuten in een oven van 160 °C. Haal uit en zet de oven op 190 °C.

Snijd het Breydelspek dat op de kip ligt in stukken, leg tussen de groenten. Zet het vocht uit de braadslede apart. Zet de kip nog 10 à 15 minuten in de hete oven, bedruip met het vocht. Serveer met knisperend vel.